Nyt Byhus – Infill arkitektur

Skitserne er udarbejdet på baggrund af bygherres ønske om at føre den eksisterende bolig i klassisk stil frem til nutiden med et funktionelt og arkitektonisk enkelt formsprog. Bygningen ligger nu visuelt lidt undertrykt i gadebilledet set i forhold til de to nabobygninger der rejser sig på hver sin side. Forslaget lægger derfor op til at den fremtidige bolig føres op i højden således at dens fremtoning passer ind med nabobygningerne. Facade mod vejen opbygges med en forskydning i form af en karnap som er gennemgående på begge etager. karnappen åbner samtidig op for at indgangspartiet kan trækkes ind bag ved facaden men samtidig markeres smukt med trælameller der modvirker direkte indkig fra vejen men muliggør at lyset ved indgangspartiet smukt bryder lamellerne hvorved indgangen vil fremstå lys og indbydende.

Baghuset adskilles visuelt fra hovedhuset ved at beklæde dette med vertikale trælameller der dels giver facaden et smukt spil og samtidig danner værn for passagen som danner adgang fra 1. salen til de øvrige udearealer. Baghusets vil således fremstår som en arkitektonisk overgang mellem hus og have.

Fra indgangsdøren føres man direkte ind i entréen der med sin direkte forbindelse til 1. salen klart leder gæster og husets beboere direkte op til husets primære rum på 1. salen. Rytterlys over trappen vil samtidig kaste et smukt lys ned over trappen for at markere dens skulpturelle effekt og samtidig sprede dagslys i entréen, samt sprede lys på den rå betonvæg som går igennem fra entréen og op til de primære opholdsrum på 1. salen.
Entréen er yderligere udformet med fokus på funktion og opbevaring og giver adgang til 3 funktionelle værelser samt baggangen der igen giver adgang til voksenafdelingen med eget bad/wc, bad/wc tilhørende værelser i entréforløbet for at ende med adgang til baggården.

1. salen indeholder husets primære rum hvor køkken-/alrum er udformet så udsigten mod syd over Kolding by kan nydes fuldt ud mens dagens praktiske gøremål udføres. Altanen mod vejen rummer muligheden for at sidde ved et lille cafébord og favne de smukke omgivelser over en kop kaffe. Køkken-/alrummet har yderligere adgang til passagen der forbinder rammerne om det primære ophold udenfor når vejret tillader det.
Fra stuen kan udsigten ligeledes betragtes uden at give afkald på en god vægflade hvor TV og tilhørende møbler kan placeres i et skulpturrelt spil på den solitært stående betonvæg. For at sikre en god funktion på 1. salen er der placeret et toiletrum i knudepunktet mellem køkken-/alrum, stue, trappeforbindelsen og passagen – lidt tilbagetrukket så man ikke vil føle at dørforbindelsen vender direkte ud til et af de omkringliggende rum.

Overordnet materialevalg:
Ydervægge opføres som hvid pudset murværk.
Baghuset opføres i lodrette trælameller af olieret cedertræ.
Vinduer i sort træ/alu (sort indvendig og sort udvendig)
Karnappen opføres i grå forpatineret zink med stående false
Tagrender og nedløb opføres i grå forpatineret zink
Gulvbelægninger i beton med 30 mm fodliste af cedertræ, dog fliser i badeværelser.
Lofter: Hvid gipsloft med akustikfelter i alrum og stue.
Tagdækning: Sort tagpap med listedækning.

Type:Nyt enfamiliehus - byhus
Beboelse:167 m2
Beliggenhed:Kolding
Status:Skitseforslag
Bygherre:Privat
Arkitekt:A1 Tegnestue