Transformering af byhus

Forslaget er udarbejdet på baggrund af bygherres ønske om at føre den eksisterende bolig i klassisk stil frem til nutiden med et funktionelt og arkitektonisk enkelt formsprog.
Bygningen ligger nu visuelt lidt undertrykt i gadebilledet set i forhold til de to nabobygninger der rejser sig på hver sin side. Forslaget lægger derfor op til at den fremtidige bolig føres op i højden således at dens fremtoning passer ind med nabobygningerne. Som virkemiddel til at få facade mod vej til at fremstår høj opdeles facaden vertikalt i to forskudte flader hvorved hver flade fremstår høje og slanke. Forskydningen åbner samtidig op for at indgangspartiet kan trækkes ind bag ved facaden men samtidig markeres smukt med trælameller der modvirker direkte indkig fra vejen men muliggør at lyset ved indgangspartiet smukt bryder lamellerne hvorved indgangen vil fremstå lys og indbydende.

Baghuset adskilles visuelt fra hovedhuset ved at beklæde dette med vertikale trælameller der dels giver facaden et smukt spil og samtidig danner værn for tagterrassen. Baghusets vil således fremstår som en arkitektonisk overgang mellem hus og have.

Fra indgangsdøren føres man direkte ind i entréen der med sin direkte forbindelse til 1. salen klart leder gæster og husets beboere direkte op til husets primære rum på 1. sal. Ovenlysvinduerne over trappen vil samtidig kaste et smukt lys ned over trappen for at markere dens skulpturelle effekt og samtidig sprede dagslys i entréen.
Entréen er yderligere udformet med fokus på funktion og opbevaring og giver adgang til 3 funktionelle værelser samt baggangen der igen giver adgang til voksenafdelingen med eget bad/wc, bad/wc tilhørende værelser i entréforløbet for at ende med adgang til baggården.

1. salen indeholder husets primære rum hvor køkken-/alrum er udformet så udsigten mod syd over Kolding by kan nydes fuldt ud mens dagens praktiske gøremål udføres. Altanen mod vejen rummer muligheden for at sidde ved et lille cafébord og favne de smukke omgivelser over en kop kaffe. Køkken-/alrummet har yderligere adgang til den smukke tagterrasse der danner rammerne om det primære ophold udenfor når vejret tillader det.
Fra stuen kan udsigten ligeledes betragtes uden at give afkald på en god vægflade hvor TV og tilhørende møbler kan placeres i et skulpturrelt spil på den solitært stående vægskive. For at sikre en god funktion på 1. salen er der placeret et toiletrum i knudepunktet mellem køkken-/alrum, stue, trappeforbindelsen og tagterrassen – lidt tilbagetrukket så man ikke vil føle at dørforbindelsen vender direkte ud til et af de omkringliggende rum.

Overordnet materialevalg:
Ydervægge opføres som hvid pudset murværk.
Baghuset opføres i lodrette trælameller af cedertræ.
Vinduer i sort træ/alu (hvid indvendig og sort udvendig)
Gulvbelægninger i beton med 30 mm fodliste af cedertræ, dog fliser i badeværelser.
Lofter: Hvid gipsloft med akustikfelter i alrum og stue.
Tagdækning: Sort tagpap.

Type:Ombygning
Beboelse:170 m2
Beliggenhed:Kolding
Status:Skitseforslag
Bygherre:Privat
Arkitekt:A1 Tegnestue
Ingeniør:-